Wat vliegt de tijd
Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen dat de tijd vliegt? Je doet je dagelijkse dingen en voor je het weet is er alweer een week voorbij. En op deze manier zijn er vaak weer een paar weken voorbij zonder dat je er eigenlijk erg in hebt.
Er zitten altijd 24 uur in een dag, maar ik kan me er zelf altijd over verbazen hoeveel ik kan doen op een dag en dat ik er om 9 uur, als ik achter m’n laptop kruip om aan het werk te gaan, soms al een halve dag op heb zitten. Kids verzorgd en naar school gebracht, nog even een boodschap, de vaatwasser uitgeruimd en dan ligt er nog een hele dag voor me. Hoe anders is soms een lome dag in het weekend waarin ik blij ben dat we allemaal om half elf een keer allemaal gedoucht en aangekleed zijn, als we er geen pyjama dag van maken tenminste.
Alle tijd van de wereld
De tijd. Ik vind het zo’n fascinerend onderwerp. Vorig jaar zomer heb ik er een fantastisch boek over gelezen van Joke. J. Hermsen. “Stil de Tijd” heet het en het is een verzameling essays van verschillende perspectieven, verhalen en reisverslagen over de tijd. Ik vond het geen gemakkelijk leesbaar boek, maar ik las het op een zomerse dag terwijl ik heerlijk relaxt met mijn man een wellness centrum bezocht. De sauna is natuurlijk precies zo’n plek waar de tijd ook verre van belangrijk is, dus op de een of andere manier vond ik het juist heerlijk om dit boek juist daar te lezen. Een stukje lezen en weer even om me heen kijken, om de gelezen inzichten op me in te laten werken. We zaten heerlijk in de zon en we hadden die dag alle tijd van de wereld.
Kloktijd en innerlijke tijd
In het boek wordt ook het verschil tussen de kloktijd en de innerlijke tijd besproken. En de kloktijd, die wereldwijd afgesproken is, lijkt een steeds meer dominantere rol te hebben ingenomen. Hierdoor is er steeds minder tijd overgebleven voor onze innerlijke tijd. Innerlijke tijd ervaar je vaak tijdens een vakantie of tijdens het lezen van een goed boek. Je bent je dan even totaal onbewust van de tijd. Of je kent vast wel de heerlijke flow waarin je totaal kan opgaan in je werk of hobby. Een meneer met een vreselijk moeilijk uitspreekbare naam, Csikszentmihalyi, heeft daar interessant onderzoek naar gedaan.
In de Griekse mythologie wordt er gesproken over Chronos en Kairos, waarbij Chronos gaat over de meetbare afgesproken kloktijd en zijn kleinzoon Kairos over het ‘geschikte moment’ van de innerlijke tijd. En Kairos is machtiger omdat hij in staat is om veranderingen aan te brengen.
De verspilde tijd van piekeren
Het verschilt natuurlijk per persoon, maar zoveel mensen besteden ongemerkt zoveel tijd aan piekeren. Helaas concentreer je je met piekeren vooral op negatieve gebeurtenissen. En als je ervan uitgaat dat wat je aandacht geeft groeit, dan gaat je aandacht vooral uit naar angsten of de slechts mogelijke scenario’s. Meestal datgene wat je niet wil. Als je je hiervan bewust bent, kun je bewust kiezen voor een andere gedachtegang. Dat is natuurlijk best lastig en daarom is schrijven (in een dagboek) zo fijn. Schrijven ordent je gedachten en geeft je de mogelijkheid om die innerlijke tijd volop te beleven.
Mindful schrijven
Die innerlijke tijd is ook de tijd die aangesproken wordt in de Mindful Analysis methodiek, waar mijn email coaching op gebaseerd is. Schrijven geeft je zo’n een andere beleving van tijd. Je ademhaling wordt rustiger, je concentreert je op het schrijven zelf en je raakt in een bepaalde meditatieve toestand omdat je herinneringen opdiept uit je geheugen. Op deze manier kom je juist dichtbij je eigen gevoel en pas door het zelf echt te voelen kun je in geïnspireerde acties gaan nemen.
Zo ervoer iemand het traject op deze manier: “Het schrijven werkte therapeutisch. De vragen die gesteld werden aan de hand van elk stuk dat ik toezond, dwongen me mijn gedachten te onderzoeken en te voelen van binnenuit. De vragen leidden me naar antwoorden en naar het besluit bepaalde factoren die mijn leven en mijn gevoel bepalen verder uit te diepen. Het voelde vertrouwd, ondanks dat we alleen maar contact via email hadden. Het traject heeft mij verder geholpen in mijn zoektocht”.
Een zee van ruimte in 1 enkele week
Hoeveel tijd kun je dus hebben in een week? Het ligt er maar net aan hoe je besluit om deze tijd door te brengen. Door te schrijven in Mindful Analysis beleef je de tijd anders. Door het schrijven zelf kom je in een meditatieve toestand waarin je brein aan het werk gaat en je terugkeert in jezelf en je herinneringen. Op deze manier kun je even uit de snel voorbijrazende wereld vol afleidingen stappen en tot rust komen. Door elke dag even de tijd te nemen om te schrijven, zet je je brein aan het werk. En niet alleen tijdens het schrijven, maar ook ’s nachts terwijl je slaapt. En terwijl je gewoon je dagelijkse bezigheden blijft doen is het dan onvoorstelbaar wat een zee van tijd je in feite kunt hebben in 1 enkele week.