Er is vanalles aan de gang in de maatschappij met betrekking tot duurzaamheid. Het gaat o.a. over het scheiden van afval, recycling, zonnepanelen, het verminderen van de veestapel, elektrische auto’s, klimaatverandering en duurzame inzetbaarheid van mensen om maar even een greep te nemen uit de vele onderwerpen. Het is zo’n groot en breed begrip en misschien voel je ook dat je er iets mee wilt, maar hoe dan? Het is zoveel omvattend, waar begin je?
1. Bewustwording
Een eerste stap die je al hebt gemaakt is dat je dit bog bent begonnen te lezen :-). En dat is al een hele mooie. De eerste stap heeft echt te maken met bewustwording.
Besef dat alle stapjes die je neemt ok zijn. Wees niet meteen te streng voor jezelf door meteen alles perfect duurzaam te willen doen, want dat is anno 2019 gewoon nog niet mogelijk. Als je met een duurzame bril op naar alles kijkt, zul je zoveel zaken tegenkomen die verre van duurzaam zijn, waardoor je misschien al snel de moed wil opgeven. Het zijn echter de kleine beetjes die helpen, iedereen pakt het op zijn eigen manier aan en zo kunnen we met elkaar de aarde weer net een beetje beter doorgeven aan de volgende generatie.
2. Duurzaamheid is leuk en geeft een nieuwe kijk op dingen
Ik merk bij mezelf dat ik creatiever wordt door net even bewuster na te denken over alledaagse zaken. Ik wilde geen plastic ballonnen kopen voor de verjaardag van mijn zoon. Even googelen en ik kwam uit op papieren honeycombs, die ik nu na de verjaardag weer netjes heb opgeborgen en we bij de volgende verjaardag gewoon kunnen hergebruiken. Dat scheelt weer extra plastic in de afvalbak. En onze restafval is tegenwoordig zoveel minder en nu slechts een onderdeel van ons kleurige afvalstation. Elke dag word ik weer blij van deze kleurige bakken :-).
3. Ga je kledingkast door en koop mooie basisstukken
Haal alles eens uit je kledingkast a la Marie Kondo en kijk eens waar je echt blij van wordt. Doe miskopen en kleding die je nooit meer aantrekt weg. Breng ze naar de spullenhulp of geef ze weg aan iemand die er weer iets aan heeft, zo wordt het weer gebruikt en hoef jij niet meer naar kledingstukken te kijken waar je niet blij van wordt. Kijk wat je kan combineren in je garderobe en koop mooie basisstukken die je niet elk seizoen hoeft te vervangen.
Laat je ook niet gek maken door de kledingindustrie die baat heeft bij een snelle omloop van kledingstukken. Zie je een mooi uitverkoopje, ga dan eerst eens bij jezelf na of je het nodig hebt. Koop alleen iets als je het echt nodig hebt, maar laat je niet teveel verleiden door mooie marketingpraatjes en bedenk dat iets dat te goedkoop is om waar te zijn, dat vaak dan ook echt is. Dat iets goedkoop is, wil niet zeggen dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt.
4. Eet minder vlees
Ooit word ik vegetariër. Ik hou van dieren en weet dat het beter is om geen vlees te eten, maar het is echt nog een stap te ver voor mij. Een heerlijke carpaccio, biefstuk of een lekkere gebraden kip kan ik echt (nog) niet weerstaan. Maar ik probeer wel zo goed mogelijk vlees te kopen, dus kies ik voor biologisch. Aan het kopen van biologisch vlees hangt wel weer een duurder prijskaartje, daarom is het een bewuste keuze om minder vaak vlees te eten zodat het wel betaalbaar blijft. Ook probeer ik bewust meer lekkere vegetarische gerechten uit, zodat we daar het vlees niet eens in missen.
5. Check je elektrische apparaten in huis
Heb je weleens gekeken naar welke apparaten je precies in huis hebt staan en wat hun verbruik is? Wij hadden via Marktplaats een goedkope vriezer op de kop getikt, maar toen we hadden gemeten hoeveel stroom dit oude ding wel niet verbruikte hebben we hem meteen ingewisseld voor een nieuwere energiezuinigere koelkast. Is wel weer even een investering, maar die verdienen we alweer na 2 jaar terug. Misschien heb je ook wel onbewust apparaten in huis staan die veel te veel energie verbruiken?
6. Douche minder
Douchen blijft een heerlijk mindful moment voor mij en ik weet dat ik minder lang moet douchen, maar het blijft moeilijk. Om dit te compenseren douche ik tegenwoordig gewoon niet meer elke dag, maar was me dan ’s ochtends simpelweg aan de wastafel. Bovendien droogt je huid alleen maar uit van elke dag douchen. En daar ga je dan weer smeersel tegenaan gooien die verkocht wordt door een industrie die er alleen maar een commercieel belang bij heeft dat jij dat koopt. Ook ben ik aan het experimenteren met het gebruik van shampoo bars.
7. Begin gewoon
Wil je duurzamer leven? Begin er dan gewoon meteen mee en bedenk dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn. Het is een proces dat je stapje voor stapje uitprobeert. Gedragsverandering kost nu eenmaal tijd, dus gun jezelf die tijd en wees trots op alle stapjes die je maakt.
8. Inzicht in je uitgaven
Weet je precies waar je al je geld aan uitgeeft? Heb je overbodige abonnementen of verzekeringen? Zeg ze op en zet dat geld opzij voor zaken die je belangrijk vind en die je bijdragen aan duurzaam geluk. Wees er bewust van waar je geld naartoe gaat. If you pay, you vote.
Soms hoor ik mensen zeggen dat ze beter maar niet minder kunnen gaan werken, want dan gaan ze toch alleen maar meer geld uitgeven. Waarom zou je dat doen? Wat is toch die drang naar meer consumeren? Zorg goed voor je spullen, berg ze netjes en overzichtelijk op, zodat je weet wat je hebt en je niet teveel overbodige spullen in huis haalt.
Is je salaris net gestort? Bekijk dan welke vaste lasten en extra kosten je deze maand moet maken en zet dat alvast opzij. Veel banken bieden in hun apps spaarpotjes waardoor je geld opzij kunt zetten en dat niet meer onoverzichtelijk op een grote hoop hebt staan. Het blijft voor de menselijke geest lastig om dat geld te scheiden en als je het echt vantevoren reserveert heb je meteen helder welk geld je daadwerkelijk over hebt om extra uit te geven deze maand.
9. Ga duurzaam om met je tijd
Ga duurzaam om met je tijd en zet jezelf op 1. We zijn tegenwoordig drukker dan ooit, terwijl we van meer gemakken gebruik kunnen maken dan ooit. Er is zoveel mogelijk dat het voor veel mensen lastig is om te kiezen. We hebben tegenwoordig de luxe dat we zoveel leuke dingen kunnen doen en kopen dat we soms vergeten dat je ook tegen leuke dingen nee moet zeggen. Tenslotte zitten er nog steeds nog maar 24 uur in 1 dag en bedenk dat genoeg slaap en rust ook essentieel is voor een goede gezondheid. En een goede gezondheid heeft tenslotte ook alles te maken met duurzaamheid….
10. Besteed de beste uren van je dag goed
In aanvulling op het punt hierboven. Ik was onlangs bij een lezing van de schrijfster Elizabeth Gilbert in Tivoli. Het was echt een bijzonder mooi verhaal dat hier naadloos op aansluit. Zij legde uit hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan egoistisch voelen, maar het duidelijk stellen van grenzen voor je jezelf en voor de ander kan heel bevrijdend voor jezelf werken.
Elizabeth adviseerde om eens te onderzoeken wanneer jouw beste uren van de dag zijn. En om ervoor te zorgen dat je die uren besteed aan dingen die je dolgraag doet, wat het dan voor jou ook is. Maak daar tijd voor vrij en pak op die manier de regie over jouw leven!