Veel loopbaanvragen gaan over een verlangen naar verandering. Het komt veel voor dat mensen na hun studie ergens zijn ingerold en blijven hangen. Sommigen voelen zich als een vis in het water in de branche waarin ze werkzaam zijn, anderen hebben het gevoel dat ze ergens anders toch beter tot hun recht zouden komen. Of de branche waarin ze werken bevalt wel, maar ze gaan toch liever op zoek naar een andere functie of een andere bedrijfscultuur, die beter bij ze past.
Hieronder 5 tips om stap voor stap aan de slag te gaan met een carrière switch:
1. Verdiep je in verschillende branches
Er zijn zoveel verschillende branches waarin je zou kunnen werken. Verdiep je hierin en zoek uit welke jou het meeste aanspreken. Laat je niet meteen beperken tot de gedachte dat je opleiding er niet bij aansluit. Bekijk welke vaardigheden je beheerst en welke je hiervoor kunt inzetten. Er ontstaan ook steeds meer initiatieven om mensen op basis van hun vaardigheden aan te nemen in plaats van blind te staren op een bepaalde opleiding.
Mocht je er toch tegenaan lopen dat je bepaalde kennis of vaardigheden mist, onderzoek dan eens wat voor opleiding je daar echt bij nodig hebt. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt komen er steeds meer mogelijkheden tot zij-instromen of zijn werkgevers bereid je een opleiding aan te bieden. Ook zijn er talrijke opleidingen en cursussen die je aanvullend zou kunnen volgen.
Maak hiervoor eens een geschikt moment in je agenda vrij (het moment waarop jij op je best bent, voor de een is dit bijvoorbeeld de avond, terwijl het voor een ander veel fijner kan zijn om dit op een vroege (weekend) ochtend te doen). Google er eens rustig op los en verwacht niet dat je meteen na 1 google sessie eruit bent. Doe het stapje voor stapje en neem er de tijd voor. Zo’n onderzoek kun je gerust over enkele weken of maanden uitspreiden, weer los laten, en dan later weer oppakken.
2. Ga op de koffie bij mensen uit je netwerk
Scrol door je LinkedIn netwerk contacten of vraag eens na bij vrienden, kennissen, familie, buren of mensen die je regelmatig tegen komt wat voor werk zij precies doen. Misschien kun je eens een bakkie koffie met ze doen zodat ze er iets uitgebreider over kunnen vertellen.
Schroom niet om dat te vragen. Vaak vinden mensen het juist alleen maar heel leuk om meer over hun werk te vertellen en juist door een inhoudelijk gesprek ontstaan er ideeën waar je anders nooit opgekomen zou zijn.
Volg je nieuwsgierigheid en volg vooral tips op van anderen die je krijgt, laat je verrassen!
3. Zorg voor een actueel CV / LinkedIn profiel
Zorg voor een actueel CV / LinkedIn profiel. Heb je inmiddels nieuwe trainingen of cursussen gevolgd die erbij kunnen? Zet deze erbij. Heb je nieuwe vaardigheden geleerd die je kunt toevoegen of een mooi project gedraaid? Wellicht dat je iemand kan vragen om een aanbeveling voor je te doen of bepaalde vaardigheden van je te onderschrijven.
Past de beschrijving nog bij je of zou je het inmiddels anders verwoorden? En als je het lastig vindt om over jezelf te schrijven, schakel dan even met iemand die je goed kent. Die kan er wellicht net even iets objectiever naar kijken dan jij.
4. Hou rekening met je persoonlijkheid
Doe eens een persoonlijkheidstest en bekijk eens wat voor type daaruit komt. Er zijn online veel gratis persoonlijkheidstesten te vinden. Er zijn veel verschillende meningen over de zin en onzin van testen, maar het kan een heel fijn startpunt zijn om eens te kijken in hoeverre je je kunt vinden in de uitslag van zo’n test.
Als je al veel aan persoonlijke ontwikkeling heb gedaan weet je wellicht ook al beter in wat voor omgeving je tot je recht zal komen en wat voor type branche en functie juist wel of niet bij je past. Wil je een tip voor een persoonlijkheidstest die ik vaak gebruik tijdens een traject, stuur me dan gerust een berichtje, en het is altijd leuk om terug te horen of mensen zich er juist wel of juist niet in herkennen!
5. Heb je een leuk sollicitatiegesprek, wees realistisch, slaap er een nachtje over en spar met je naasten
Ben je inmiddels op een leuke vacature gestuit? Reageer er dan vooral op. Natuurlijk wordt er ook vaak nog steeds gevraagd naar het schaap met 5 poten, dus mocht je twijfelen over bepaalde vaardigheden, denk dan niet te snel dat het niets voor jou is. Tenzij er echt hele harde eisen gesteld worden waar je niet aan kunt voldoen natuurlijk. Bij twijfel kun je ook altijd even contact opnemen om te vragen of het zin heeft om te reageren.
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid dan altijd van te voren enkele vragen voor. Schrijf van te voren op wat je belangrijk vind om te weten en stel deze vragen. Tijdens een gesprek krijg je vaak heel veel informatie en als je deze niet alvast voorbereid, is er een grote kans dat je dit vergeet.
Vraag verduidelijking als je vragen hebt over bepaalde omschrijvingen in de vacature tekst. Vooral bij grote organisaties worden er vaak standaard teksten gebruikt en kan het zijn dat de werkzaamheden van de functie toch net even wat anders zijn dan geformuleerd in de tekst en jouw verwachting daarover. Ook kan het zijn dat er meer flexibiliteit is in het aantal uren dan dat er gevraagd wordt. Onderzoek dat vooral.
En vergeet vooral niet dat het een kennismakingsgesprek is voor beide kanten! Laat het gesprek /de gesprekken vooral op je inwerken en luister naar je gevoel. Bespreek het met je naasten, wees realistisch maar sta ook open voor creatieve oplossingen.
Heel veel succes in je zoektocht naar een andere baan!
Vind je het lastig om dit allemaal in je eentje te doen? Ik begeleid je graag in deze zoektocht, zie www.metmerel.nl voor de mogelijkheden.