Toen ik na mijn eerste echte baan op rondreis ging naar Australië en Nieuw-Zeeland mocht ik iets uitzoeken in het magazijn van Siemens. Mijn leidinggevende stelde een mooie design waterkoker voor die toen net uitgekomen was. Aangezien ik vooral bezig was met het pakken van mijn backpack voor de reis, koos ik toch liever voor een zakmes en een warme fleece trui. Op rondreis heb je niet veel aan een waterkoker en het allergaartje van mijn studentenkamer was nog verre van een mooie uitzet.
Spark Joy
Op de een of andere manier heb ik altijd het gevoel gehad dat ik niet teveel bezit moet vergaren. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van mooie spullen en geniet van de comfort van ons huis en de functionele apparaten die we hebben. Ze moeten voor mij echter wel een functie hebben of ik moet er heel blij van worden (Spark Joy zoals Marie Kondo het verwoord, een heerlijk boek en opvolger van haar bestseller “Opgeruimd”). Juist door het wegdoen van overbodige spullen worden de spullen waar je echt blij van wordt zichtbaar en kun je daar ook meer van genieten.
Nu terugkijkend merk ik dat toen ik alleen woonde daar prima mee om kon gaan. Al samenwonende werd dat al iets moeilijker en nu met twee opgroeiende kids in huis is het helemaal een continue opruimproces van te klein geworden kleren en de vele knutsels en werkjes die ze van school en de peuterspeelzaal meekrijgen.
Weinig nodig
Ons vertrek naar St. Maarten was 2 jaar geleden een prachtige aanleiding om alles even goed op te ruimen en we hebben toen ook echt enorm veel overbodige zaken weggedaan. Ik blijf me er ook nog steeds over verbazen hoe weinig we onze eigen spullen echt gemist hebben toen we daar zaten. We hadden de meest belangrijke spullen meegenomen, het appartement was volledig gemeubileerd en op een warm tropisch eiland heb je ook gewoon niet zoveel nodig.
Spullen en ervaringen versus geluk
Vorig jaar was ik op het Happinez festival hier in Nederland en daar ging ik naar een lezing toe van James Wallman die, net als Marie Kondo, ook een boek heeft geschreven over ontspullen. Zijn boodschap was vooral dat het creëren van herinneringen zoveel gelukkiger maakt dan het aanschaffen van spullen. Daarbij ook vooral aanstippend dat het zeker niet verkeerd is om dingen te kopen, maar koop dan de goede dingen waar je ook weer ervaringen mee op kunt doen, zei hij. Het schijnt ook bewezen te zijn dat je van het bezitten van spullen nu eenmaal niet gelukkiger wordt, terwijl je dat wel wordt van het creëren van belevenissen en herinneringen.
Liefde vinden op reis
Inmiddels had ik al heel veel mooie spullen kunnen kopen of een hele vette bankrekening kunnen hebben van al het geld dat ik aan reizen heb uitgegeven. Maar de herinneringen die ik heb aan al mijn reizen zijn zo mooi en hebben me ook zoveel gegeven, die zou ik nooit willen inruilen. Zo ging ik 4 maanden nadat ik teruggekomen was van een rondreis door Florida & The Keys naar een bruiloft in Zuid-Afrika. Ik ben blij dat ik nooit getwijfeld heb daar naartoe te zullen gaan, want daar op die bruiloft ontmoette ik mijn (Nederlandse) man, waarmee ik inmiddels al bijna 9 jaar heel gelukkig samen ben.
Ik ben heel benieuwd hoe jij aankijkt tegen je spullen versus ervaringen/reizen/verhuizing naar het buitenland. Ben je vaak verhuisd en misschien ook van het ene land naar het andere? Hoe ga je om met je spullen? Weet jij precies wat wel en niet mee mag of heb je daar bepaalde ideeën en gedachtes over? Voel je vrij om ze hieronder te delen, ik ben enorm benieuwd!
Dit blog heb ik in eerste instantie geschreven voor Globalicious magazine.