“Ze was zo lang bij haar huidige werkgever gebleven vanwege een angst voor risico’s die voortkwam uit haar opvoeding”. Dit veelzeggende inzicht komt uit het boek “Carpe Diem” van cultuurcriticus en mede-oprichter van The School of Life in Londen, Roman Krznaric. Ik ben ongelooflijk fan van zijn boeken en kocht in 2017 dit prachtige boek van hem tijdens een signeersessie.
In dit boek beschrijft hij hoe een vriendin van hem een jaar of 10 als producente in de Londense kunstwereld gewerkt had. Toen ze met een project bezig was waarbij ze een aantal producenten tegenkwam die voor zichzelf waren begonnen, zag ze deze waarheid plotseling verbazingwekkend helder voor zich.
Neem je veel of weinig risico en waarom?
Ze ontdekte dat veel freelance producers ouders hadden gehad die zelf ondernemer waren en in hun werk betrekkelijk veel risico liepen. Haar eigen ouders daarentegen hadden allebei een vaste baan gehad – haar vader was militair en haar moeder lerares – en in wezen hadden ze haar in haar jeugd bijgebracht dat je altijd voor veiligheid moest gaan, en risico zoveel mogelijk diende te vermijden
Wat is jouw familie geschiedenis op het gebied van werk?
Het was een bevrijding toen het tot haar doordrong dat ze bang was om risico te nemen omdat haar ouders daar bang voor waren geweest, en dat de freelancers met wie ze samenwerkte er geen moeite mee hadden om risico te nemen omdat hun ouders daar geen moeite mee hadden gehad. Ieders houding wordt gevormd door zijn of haar specifieke familiegeschiedenis.
Het verkennen van je eigen persoonlijke levensgeschiedenis
Het resultaat? Ze nam ontslag en ging freelance werken, en wat later besloot ze om uit Londen weg te gaan en met haar vriend te gaan samenwonen op een boerderij met achthonderd schapen.
Hieruit is volgens Krznaric een les te trekken dat het veel gelauwerde wetenschappelijk risico-onderzoek te boven gaat: het verkennen van je persoonlijke levensgeschiedenis en risicoverhaal kan een verhelderende manier zijn om meer carpe diem in ons leven te brengen.
Nieuwe keuzes maken
Het verkennen van je persoonlijke levensgeschiedenis en risicoverhaal kan ervoor zorgen dat je bewust nieuwe eigen keuzes kunt maken op welk vlak dan ook.
Als je je eigen verhaal eens op zou schrijven, wat zou je dan over jezelf kunnen ontdekken en welke patronen zou je dan zien denk je? Kun je een parallel trekken vanuit de manier waarop je ouders je hebben opgevoed? Wat valt je op? Is het een bewuste keuze?